Aurinkosähköjärjestelmän investoinnin kannattavuus

Antti Martikainen 14.12.2017

Keskityn tässä kirjoituksessani yritysten ja kuntien aurinkosähköjärjestelmien investointien kannattavuuteen. Investointien kannattavuuden määrityksessä laskenta aloitetaan usein määrittämällä investoinnista saatavat hyödyt ja koko pitoajan kustannukset eli investoinnin kustannukset sekä käyttö- ja kunnossapitokustannukset. Lisäksi huomioidaan investoinnin jäännösarvo. Laskentaparametrit määräytyvät tapauskohtaisesti, mutta aurinkosähköjärjestelmän pitoaika on lähtökohtaisesti 35 vuotta.  

Kustannukset

Aurinkosähköjärjestelmä suunnitellaan aina kiinteistön vaatimusten mukaisesti ja siten järjestelmän hinta on tapauskohtainen riippuen siitä, kuinka iso järjestelmä rakennetaan ja miten järjestelmä on asennettavissa. Lähtökohtaisesti paneelit kannattaa asentaa katolle. Keskeisiä järjestelmän hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat kattotyyppi ja sen rakenne sekä miten paneelit on asennettavissa katolle, järjestelmään kuuluvien sähköjohtojen vedot, sähkökeskuksen rakenne ja siellä käytettävissä oleva tila.

Savon Voima tekee aina kohteeseen suunnittelukäynnin ja suunnittelukäynnillä yrityksen edustajan kanssa käydään yhdessä läpi järjestelmän asennettavuus. Savon Voima toimittaa järjestelmän aina kokonaistoimituksena. Suunnittelukäynnin perusteella annamme tarkan tarjouksen, eikä yllätyksiä loppuhinnassa pääse tulemaan.

Aurinkosähköjärjestelmässä ei ole juurikaan käyttö- tai kunnossapitokustannuksia. Järjestelmässä ei ole kuluvia osia eikä polttoaineesta tarvitse huolehtia. Invertteri tulee uusittavaksi noin 15 vuoden käyttöiässä, mutta tämän kustannus on pieni suhteessa voimalaitoksesta saatavaan hyötyyn.

Hyödyt    

Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuus perustuu siihen, että tuotannolla voidaan korvata ostosähköä eli suomeksi pienennetään sähkölaskua. Tällöin tuotetun sähkön arvo on ostetun sähkön kokonaishinta eli yhteenlaskettu sähkön energiamaksut, siirtomaksut ja sähkövero. Käyttämättä mahdollisesti jäävän ylijäämäsähkön voi myydä, mutta tämän arvo ei riitä tekemään investoinnista kannattavaa ja siten ylimitoitusta kannattaa välttää. Laitteiston oikea mitoitus onkin erittäin tärkeä.

Investoinnin kannattavuus

Investointien kannattavuutta voidaan mitata monella eri menetelmällä. Investoinnin takaisinmaksuaika on hyvin yleisesti käytetty ja usein tällä menetelmällä tarkastellaan myös aurinkosähköjärjestelmän kannattavuutta.

Investoinnin takaisinmaksuaika ei kuitenkaan usein anna oikeaa kuvaa aurinkosähköjärjestelmän investoinnin kannattavuudesta. Takaisinmaksuajan sijaan tulisikin tarkastella aurinkosähköjärjestelmän tuottoa. Aurinkosähköjärjestelmän tuotto on käytännössä riskitön. Järjestelmällä on pitkät takuut ja järjestelmän sähköntuotanto pystytään simuloimaan. Tuotannon simulointi perustuu Ilmatieteen laitoksen tekemiin auringon säteilyenergian pitkäaikaisiin mittauksiin.

Yksi hyvä menetelmä aurinkosähköjärjestelmän tuoton määrittämiseen on tutkia investoinnin sijoitetun pääoman tuottoa. Maatilat voivat saada tällä hetkellä 40 prosentin investointituen ja muut yritykset ja kunnat 25 prosentin investointituen. Maatiloilla saavutetaankin usein 79 prosentin ja muilla 68 prosentin sijoitetun pääoman tuotto nykyisillä sähkön hinnoilla. Ennusteiden mukaan sähkön kokonaishinta nousee pitkällä aikavälillä ja siten järjestelmällä tuotetun sähkön arvo kasvaa ja kokonaistuotto paranee. Viimeisen kymmenen vuoden aikana sähkön kokonaishinta on noussut keskimäärin noin neljä prosenttia vuosittain. Sähkönhinnan nousu huomioituna yrityskohteissa saavutetaan usein 10–13 prosentin sijoitetun pääoman tuotto järjestelmän pitoaikana. On hyvä huomioida, että kun tuotto on kustannussäästöä, niin tuotto on verotonta!

Aurinkosähköjärjestelmän kannattavuus on myös muutakin kuin pelkästään säästöt sähkölaskussa ja siitä saavutettava tuotto. Yritysten ja kuntien näkökulmasta aurinkosähköjärjestelmän antama imagoarvo voi olla hyvin merkittävä. Ihmisten ympäristötietoisuus kasvaa koko ajan ja aurinkosähköjärjestelmäinvestointi osoittaa toimijan vastuullisuutta ympäristöasioiden huomioimisessa. Aurinkosähköjärjestelmällä tuotetun sähkön hiilidioksidipäästöt ovat nolla ja tämä kannattaa tuoda mainonnassa esille. Savon Voima pystyy parhaimmillaan auttamaan merkittävästi aurinkosähköjärjestelmän imagohyödyn maksimoimisessa.

Ota yhteyttä Savon Voimaan ja aletaan suunnitella, kuinka auringonpaiste saadaan tuottamaan!

Antti Martikainen
Antti Martikainen Liiketoimintapäällikkö Puhelin 0447237102

Keskustelu

Michal 

Spolehlivá a seriózní nabídka finanční úvěrů pro celou Českou republiku. Nabízím vám úvěry od 40.000 Kč až do 10.000.000 Kč. Rychlý a efektivní schvalovací proces s velkou průchodností schválených žádostí. Splatnost tohoto úvěru se dá nastavit až na 240 měsíců s možností předčasného splacení kdykoliv zdarma bez navýšení. Vytvoření konkrétní nabídky zcela zdarma a nezávazně na emailu: sopuchmichal2@gmail.com whatsapp +420723453979

Tuija 

Hei kaikki, olen Tuija Oulusta, Suomi ja haluan vain sanoa kiitollisen kiitoksen Dante Paola -osuuskunnan avulle vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen ollut paljon läpi näiden huijareiden käsissä, ja aika ei salli minun sanoa kaikkea sitä, jonka olen käynyt läpi viime kuukausina verkossa vieraana tai saada lainavaroja kotiin saamiseksi täällä Suomessa, mutta Jumala vastasi rukoukset tuen ja rakkauden kautta herralta Dante Paolalta, joka omaksui minut ja ymmärsi kanssani alkuperäisestä epäilystäni ja epäkohteliaisuudestani huolimatta ja hänen hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan olen nyt kodinomistaja hänen 2%: n korkolainavarojensa kautta ja olen luvannut levitä tätä uutisia ja kertoa myös maailmalle, että siellä on edelleen aitoja ja harvoja hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja elvyttää myös kuivaa luuta, kuten olin ennen. Älä jätä kuuntelematta ja lukemassa tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus, ja jokaisen, joka tarvitsee tällaista kääntymistä, ei pitäisi epäröida tai epäillä sitä, koska olen todistanut ja vannon taivaan Jumalalle, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Katso heidät heidän sähköpostistaan, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: Dantecooperativehelp@hotmail.com, tai Voit ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com, jos haluat pikaviestin tai whatsapp / +35677926593

Kiitos
Tuija

elena 

Hei kaikki ,
Olen elana kotoisin Oulusta ja haluan vain sanoa kovan kiitoksen Matteo Paolo -osuuskunnan avulle vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen ollut paljon läpi näiden huijareiden käsissä, ja aika ei salli minun sanoa kaikkea sitä, jonka olen käynyt viime kuukauden aikana verkossa vieraassa tai saada lainavaroja kotiin täällä Suomessa, mutta Jumala vastasi rukoukseni tien ja rakkauden kautta herralta Matteo Paolo, joka omaksui minut ja ymmärsi kanssani alkuperäisestä epäilystäni ja epäherkkyydestäni huolimatta ja olen hänen hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan nyt kodinomistaja hänen 2%: n korkolainavarojensa kautta ja minulla on lupaus. levittää tätä uutisia ja kertoa myös maailmalle, että siellä on edelleen aitoja ja harvoja hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja elvyttää myös kuivaa luuta, kuten olin ennen. Älä jätä kuuntelematta ja lukemassa tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus, ja jokaisen, joka tarvitsee tällaista kääntymistä, ei pitäisi epäröida tai epäillä sitä, koska olen todistanut ja vannon taivaan Jumalalle, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Katso heidät heidän sähköpostistaan, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: peoplehelpinc@hotmail.com, tai Voit ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: peoplehelpinc@hotmail.com, jos haluat pikaviestin tai whatsapp / +447723527438

Kiitos
elena

elena 

Hei kaikki! Olen Elena Vasil, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Olen leski tällä hetkellä neljän lapsen kanssa, ja olin jumissa taloudellisessa tilanteessa tammikuussa ja minun piti jälleenrahoittaa ja maksaa laskut. Yritin etsiä lainoja eri lainayrityksiltä sekä yksityisiltä että yrityksiltä, ​​mutta ei koskaan menestyksekkäästi, ja useimmat pankit hylkäsivät luottani. Mutta kuten Jumala olisi saanut sen, Jumalan MAN, yksityinen lainanantaja, joka antoi minulle 80 000 euron suuruisen lainan, esiteltiin yhteisyritykselle, ja tänään olen yrityksen omistaja ja lapseni tekevät hyvää tällä hetkellä, jos sinun on otettava yhteyttä mihinkään yritykseen, jossa viitataan lainan turvaamiseen ilman vakuutta, luottotarkastus, ei ole allekirjoittajaa, jolla on vain 2 prosentin korko ja paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Matteo Paolo sähköpostitse: peoplehelpinc@hotmail.com Hän ei tiedä, että teen tämän, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin antaa ihmisille enemmän tietoa hänestä ja haluan myös, että Jumala siunaisi häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: peoplehelpinc@hotmail.com pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +48732232552 Kiitos Elena Vasil

Tuija 

Hei kaikki ,
Olen Tuija kotoisin Oulusta ja haluan vain sanoa kovan kiitoksen Dante Paola -osuuskunnan avulle vilpittömyydestä, avoimuudesta, läpinäkyvyydestä, totuudenmukaisuudesta, rakkaudesta ja tuesta lainavarojen saamisen aikana ja sen jälkeen. Olen ollut paljon läpi näiden huijareiden käsissä, ja aika ei salli minun sanoa kaikkea sitä, jonka olen käynyt viime kuukauden aikana verkossa vieraassa tai saada lainavaroja kotiin täällä Suomessa, mutta Jumala vastasi rukoukseni tien ja rakkauden kautta herralta Dante Paolalta, joka omaksui minut ja ymmärsi kanssani alkuperäisestä epäilystäni ja epäherkkyydestäni huolimatta ja olen hänen hyvällä sydämellään ja rakkaudellaan nyt kodinomistaja hänen 2%: n korkolainavarojensa kautta ja minulla on lupaus. levittää tätä uutisia ja kertoa myös maailmalle, että siellä on edelleen aitoja ja harvoja hyviä online-lainayrityksiä, jotka voivat auttaa ja elvyttää myös kuivaa luuta, kuten olin ennen. Älä jätä kuuntelematta ja lukemassa tätä todistusta, koska tämä on todellinen elämää muuttava kokemus, ja jokaisen, joka tarvitsee tällaista kääntymistä, ei pitäisi epäröida tai epäillä sitä, koska olen todistanut ja vannon taivaan Jumalalle, että tämä tarina on todellinen ja myös tarina kokemuksestani heidän kanssaan. Katso heidät heidän sähköpostistaan, jos tarvitset rahoitusta! sähköposti: Dantecooperativehelp@hotmail.com, tai Voit ottaa yhteyttä häneen sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com, jos haluat pikaviestin tai whatsapp / +35677926593

Kiitos
Tuija

Mr pendelis 

TESTIMONIA, MITEN LOPULLISESTI SAAN LAINAN

Päivää kaikille, Tarjoamme lainoja yksityishenkilöille, yrityksille ja yhteistyölaitoksille. Olen rouva Clency Dexter. Asun Floridassa ja olen tänään onnellinen nainen, haluan kiittää herra PENDELIS WEARTHia lainatarjousten takia (SEKÄ TOSI) ota yhteys: pwloancompany484@gmail.com

Parhain terveisin

Max A Bent 

Tarvitsetko kiireellisen lainan velkojen selvittämiseksi vai tarvitsetko pääomalainaa parantaaksesi yritystäsi? Pankit ja muut rahoituslaitokset ovat hylänneet teidät? Tarvitsetko lainan vakauttamista tai asuntolainaa? Älä etsi enää, kun olemme täällä, jotta kaikki taloudelliset ongelmasi olisivat menneisyyteen. Ota yhteyttä sähköpostitse:

oceanfmortgages@gmail.com
oceanfmortgages@gmail.com

Tämä on Ocean Finance -kiinnitykset. Tarjoamme lainoja kiinnostuneille kohtuullisella 2%: n korolla. Valikoima vaihtelee 5 000,00 dollarista enintään 100 000 000,00 dollariin.

lucky 

Nabízím vám jediný finanční půjčku od přímého investora od 50 000 do 50 000 000 Kč. Tato nabídka platí pro celou Českou republiku a pro všechny občany. Splatnost tohoto úvěru může být stanovena na 240 měsíců s možností předčasného splacení za jakoukoli cenu a bez zvýšení. Vezměte úvěr v plné výši a zaplatíte své prostředky do 24 hodin. Chcete-li půjčit, napište na best63865@gmail.com

Elena 

Hei kaikki!
Olen Elena Vasil, joka asuu tällä hetkellä Helsingissä. Olen leski tällä hetkellä neljän lapsen kanssa, ja olin jumissa taloudellisessa tilanteessa tammikuussa ja minun piti jälleenrahoittaa ja maksaa laskut. Yritin etsiä lainoja eri lainayrityksiltä sekä yksityisiltä että yrityksiltä, ​​mutta ei koskaan menestyksekkäästi, ja useimmat pankit hylkäsivät luottani. Mutta kuten Jumala olisi saanut sen, Jumalan MAN, yksityinen lainanantaja, joka antoi minulle 80 000 euron suuruisen lainan, esiteltiin yhteisyritykselle, ja tänään olen yrityksen omistaja ja lapseni tekevät hyvää tällä hetkellä, jos sinun on otettava yhteyttä mihinkään yritykseen, jossa viitataan lainan turvaamiseen ilman vakuutta, luottotarkastus, ei ole allekirjoittajaa, jolla on vain 2 prosentin korko ja paremmat takaisinmaksusuunnitelmat ja aikataulu, ota yhteyttä Dante Paolaan sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com Hän ei tiedä, että teen tämän, mutta olen niin onnellinen nyt ja päätin antaa ihmisille enemmän tietoa hänestä ja haluan myös, että Jumala siunaisi häntä enemmän. Voit ottaa häneen yhteyttä sähköpostitse: dantecooperativehelp@hotmail.com pikaviestipuheluun tai whatsappiin / +35677926593

Kiitos
Elena Vasil

Pekka Mäkeläinen 

Miten voisin parantaa tuottavuutta eli katolta tulevan sähkön käytettävyyttä. Eikö teiltä saa mitään akustoa johon virtaa katolta ladattaisiin. Ja sieltä voisi sähköä käytellä tasaisesti myös yöaikaan. Tai mahdollisesti auton lataamiseen

Lähetä kommenttisi

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top