Visioni sähköisestä liikenteestä

Anssi Luusua 10.10.2017

Tulevaisuuden visioni on, että paikasta toiseen siirtymiseen käytettävä aika lyhenee uusien teknologioiden myötä ja autonomisuus vakiintuu kaikille elämän osa-alueille, varsinkin matkustamiseen ja tavaran liikkumiseen. Ilmassa kulkevia sähkökäyttöisiä henkilökuljettimia on prototyyppivaiheessaan ja jo kokeillussakin. Voi hyvinkin siis olla, että ihan lähitulevaisuudessa nykyinen kolmen tunnin mökkimatka ”lyheneekin” reiluksi tunniksi ja pääsemme asumiskeskittymistä kiireisen arjen keskeltä nauttimaan Suomen luonnon kauneudesta vaikka ihan joka viikonloppu, talvellakin.

Ensin tulevat sähkökäyttöiset autot, sillä kiinnostus sähköautoiluun kasvaa samalla kun sähkökäyttöisten autojen julkinen latausverkosto tihenee. Ladattavien sähkökäyttöisten ajoneuvojen määrä on Suomessa vielä länsinaapureihimme verrattuna vähäinen, mutta kasvu on ollut vuoden takaisesta määrästä kuitenkin huima! Täyssähköautoja oli Suomessa TRAFI:n käyttövoimatilaston mukaan vuoden 2017 kesäkuun lopussa reilu 1 100 kappaletta. Vuodessa täyssähköautojen määrä on kasvanut 62 prosenttia. Ladattavia hybridejä oli kesäkuun lopussa Suomessa lähes 3 700 kappaletta eli kasvua vuoden takaiseen 138 prosenttia. Tällä hetkellä ladattavia sähkökäyttöisiä autoja on Suomessa siis lähes 5 000 kappaletta.

Ilmasto- ja energiastrategiassa sähkökäyttöisten autojen tavoitteeksi on määritetty 250 000 kappaletta vuoteen 2030 mennessä. Eräänlainen välitavoite on 17 000 kappaletta vuoteen 2020 mennessä. Vuoden 2016 sähkökäyttöisten autojen määrästä laskien vuoden 2020 tavoitteen täyttyminen edellyttää noin 70 prosentin vuotuista määrän kasvua ja vuodesta 2020 vuoteen 2030 noin 30 prosentin vuotuista kasvua. Ladattavien sähkökäyttöisten autojen määrän kaksinkertaistuminen vuodessa osoittaa selkeästi, että Suomi tulee pääsemään tavoitteeseensa. Varmemmin vielä kun julkinen latauspisteverkosto tihenee entisestään.

Savon Voima haluaa ennakoida tulevaa ja tukea sähköautoilun kasvua Suomessa sekä luoda edellytyksiä vähäpäästöisen liikenteen kehittymiselle. Tämän vuoden aikana rakennettavat latauspisteet mahdollistavat liikkumisen koko maakunnan alueella. Vilkkaimpien pääväylien varrelle tulevat laitteet ovat pikalatauspisteitä, joissa täyssähköauton voi ladata puolessa tunnissa, ja tulevaisuudessa lataustehojen kasvaessa sitäkin nopeammin. Asiointilatauspisteitä rakennamme luontaisten palveluiden äärelle. Omien latauspisteiden lisäksi laajennamme palveluvalikoimaamme tarjoamalla sähköautojen latauspisteitä myös yrityksille ja yhteisöille. Edelläkävijäyrityksillä on mahdollisuus tulla kumppaniksemme latauspisteiden rakentamisessa.

Latauspisteiden yleistyminen matkan varrella ja palveluiden äärellä vaikuttavat varmasti sähköautojen yleistymiseen. Myös teknologia kehittyy ja puhtaalla sähköllä liikkuminen haastaa polttomoottorin toimintaetäisyyden. Sähköautoilun etuna on myös sen selvästi edullisemmat käyttökustannukset. Kauas on vielä kuitenkin pitkä matkaa ajaa. Uskon silti, että muutaman vuoden kuluttua latausverkosto ja teknologia ovat ratkaisseet tämän harvaan asutun maan sähköautoilulle asettamat haasteet. Sähköautolla huristelu Hangosta Inariin onkin kohta arkipäivää.

Anssi Luusua
Anssi Luusua Asiakkuuspäällikkö (Joensuu) Puhelin 040 734 1296

Lähetä kommenttisi

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top