Lähilämpöä auringosta

Haluamme olla aurinkoenergian hyödyntämisen kehityksessä mukana yhdistämällä aurinkolämmön yksinkertaisesti muuhun kaukolämmön tuotantomuotoon. Tahkovuoren Nipasen lämpökeskus toimii pilottilaitoksena aurinkolämpötutkimuksessa ja sen tuottamista kokemuksista saadaan arvokasta tietoa aurinkolämmön hyödyntämismahdollisuuksien suunnittelussa osana tulevaisuuden kaukolämmön tuotantoratkaisuita.

Tahkovuoren Nipasen kaukolämpöverkkoon valmistui vuonna 2015 lämpökeskus, joka tuottaa kaukolämpöä sekä pelleteillä että aurinkolämmöllä. Helmikuun ja lokakuun välisenä aikana tuotetaan osa kaukolämmöstä aurinkolämpökeräimillä pelletin toimiessa päälämmönlähteenä. Aurinkolämpökeräinten tuottamalla lämmöllä esilämmitetään kaukolämpöverkon paluuvettä ennen sen lopullista lämmittämistä pellettikattilassa ja toimittamista asiakkaalle tuottamaan miellyttäviä asuinolosuhteita.

Lämpökeskuksen tuottama lämpö on pelletin sekä aurinkolämmön johdosta täysin uusiutuvaa. Aurinkolämpökeräimiä on lämpökeskuksen katolla 12 neliömetriä ja niiden avulla saadaan tuotettua jopa viidennes kesäpäivän tuotantotehosta. Lämpökeskuksella sijaitseva sähkökattila mahdollistaa lisäksi kesäaikaisen kaukolämmöntuotannon aurinkolämmön ja sähkön avulla.

Aurinkolämmön tuotantomääriä viimeiseltä 12 kuukaudelta sekä edelliseltä vuorokaudelta voit tarkastella alla olevista kuvaajista.

Katso toteutusperiaatekuva aurinkolämpöhybridistä (pdf)

Lisätietoa

Kari Anttonen
Kari Anttonen Tuotantopäällikkö Puhelin 044 723 7562

Tuotanto kuukausittain (kWh)

Aurinkolämpökeräinten kaukolämmön tuotanto viimeiseltä 12 kuukaudelta

Tuotantoteho tunneittain (kW)

Aurinkolämpökeräinten tuntikohtainen keskiteho edelliseltä vuorokaudelta

Liity Savon Voiman kaukolämpöön

Liity kaukolämpöön!

Kaukolämpöön liittyminen on helppoa. Kun harkitset liittymistä, varmista ensin onko kiinteistösi kaukolämmitysalueella ja ota meihin yhteyttä.

Kaukolämpöön liittyminen

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top