Case: Savon Taimen

Energiaa kalankasvatukseen

Rautalammilla toimiva Savon Taimen on yksi Savon Voiman asiakkaista ja yhteistyökumppaneista. Yritys tuottaa lohikalan poikasia jatkokasvatukseen ja kalavesien hoitoon sekä ruokakalaa elintarvikemarkkinoille. Sillä on kolmetoista tuotantoyksikköä eri puolella Suomea. Niistä kolme, eli Rautalammin ja Lieksan toimipaikat sekä Rovaniemellä toimiva Napapiirin Kala pyörivät Savon Voiman sähköllä, jota nämä kolme toimipaikkaa kuluttavat vuodessa yhteensä noin 3000 MWh. Toimitusjohtaja Jarmo Tolvanen pitää sähkön toimitusvarmuutta kalanpoikasten tuotannossa kriittisessä osassa.

–Rautalammilla sijaitsevan tytäryhtiön Savo Lax Oy:n kiertovesilaitoksella kalanpoikaset uiskentelevat pumpuilla kierrätettävässä vedessä, jonka ansiosta kalojen kasvuolosuhteet ovat ihanteelliset ympäri vuoden, ja kasvatusaltaiden lämpötila pysyy tasaisena, kertoo Tolvanen.

Hän odottaa Savon Voiman ajavan asiakkaan etuja. Iso kalantuotantolaitos haluaa ostaa sähköä mahdollisimman edullisesti. Sähköstä täysin riippuvaisen laitoksen on voitava myös luottaa katkeamattomaan sähkönsiirtoon. Kalankasvatuksen huippuyrityksellä on toki välttämätön varavoimajärjestelmä sähkökatkojen varalle, mutta sen avulla tuotanto pyörii kuitenkin vain noin vuorokauden ajan.

–Jos myrskyvauriot estävät normaalin sähkönsaannin, joudumme tiputtamaan kalojen ruokinnan alas. Se tietäisi meille valtavia menetyksiä. Vuonna 2011 oli pisin ja pahin, puolentoista vuorokauden katkos, mutta sen jälkeen sähkökatkokset ovat olleet onneksi lyhyempiä.

Tolvasesta on hyvä, että yritys saa poikkeusoloissa yhteyden sähköntoimittajaansa päivystysnumerojen ja verkkosivujen kautta. Sähköyhtiön verkkosivuilla asiakas pidetään ajan tasalla mahdollisten sähkötöiden aiheuttamista tuotantokatkoista. Myös myrskyissä tilanne päivitetään nopeasti kaikkien luettavaksi. Toimitusjohtaja pitää hyvänä sitäkin, että asiakkaat voivat ilmoittaa Savon Voiman Häiriöinfo-palveluiden tai facebookin kautta, mistä linjat ovat poikki. 

Menestymiseen tarvitaan molempia

Voimalaitoksille kuuluu kalavesien hoito ja kalojen istutusvelvoite. Siinä, missä Savon Voima vastaa sähkön tuotannosta ja toimitusvarmuudesta, Savon Taimen tuntee kalankasvatuksen, ja kasvattaa kalanpoikasia Savon Voimalle. Kahden savolaisen, täysin eri alalla toimivan yrityksen osaamisesta on näin molemmille hyötyä. Tolvaselle sähköyhtiön paikallisuus on tärkeää, sillä hänestä savolaiskuntien omistuksessa oleva yritys osaa huomioida paikalliset tarpeet.

Tolvasen vetämän firman erityistarpeena on ollut esimerkiksi se, että tuotantolaitoksiin saadaan sähköä monesta suunnasta. Tämän Savon Voima on taannut sillä, että sähköverkot on silmukoitu, eli sähköllä on useampi kulkutie. Myös sähköverkoston urakoinnista osaltaan vastaavan Voimatel Oy:n ja Savon Voima Oyj:n pääkonttoreiden sijainti saman katon alla Toivalan Lentokapteenissa sekä niiden yhteinen historia on Tolvasesta plussaa.

–Saamme Savon Voimalta ajoissa myös ennakkotiedon mahdollisesta häiriöstä silloin, kun linjoilla tehdään korjaustöitä.

Jarmo Tolvanen
Toimitusjohtaja
Savon Taimen Oy
www.savontaimen.fi

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala
asiakaspalvelu
017 224 400
vaihde 017 223 111

Maksuttomat 24H vikapalvelunumerot:
Sähköviat:
0800 307 400
Kaukolämpöviat:
0800 307 800

Scroll to top