Aurinkosähkön suosio kasvaa

Julkaistu 25.11.2015 - Kategoriassa Tiedote

Suomessa sähköverkkoon kytketyn aurinkosähkön teho on tänä vuonna kaksinkertainen verrattuna viime vuoteen. Tänä vuonna aurinkosähköä virtaa sähköverkossa 8 000 kilowatin teholla, kun viime vuonna tehoa oli 4 000 kilowattia. Tiedot perustuvat Finsolar-hankkeen keräämiin tietoihin, jotka on koottu yhteistyössä Energiaviraston ja Tilastokeskuksen kanssa.

Verkkoon kytketyn aurinkosähkön lisäksi suomalaisilla kesämökeillä ja omakotitalojen katoilla on lähes yhtä paljon eli noin 7 000 kilowatin edestä sähkötehoa, joka käytetään omassa kotitaloudessa. Kaikki Suomen aurinkopaneelit peittäisivät tällä hetkellä 13 jalkapallokenttää.

Olemme Savon Voimassa huomanneet aurinkosähkön kasvaneen suosion. Aiomme lähikuukausina selvittää tarkemmin, millainen kiinnostus alueen kunnilla, yrittäjillä ja muilla asiakkailla on tuottaa omaa aurinkosähköä.

–Selkeä tavoitteemme on  tuoda markkinoille yksinkertainen ja helppo tapa hankkia oma aurinkovoimala, sähkökaupan liiketoimintajohtaja Juha Keski-Karhu sanoo.

Yksi merkki aurinkosähkön suosiosta on ollut Savon Voima Verkon sähköverkkoon liitettyjen pienten aurinkosähkön tuottajien määrän kasvu. Tänä vuonna verkkoon on liitetty yli 50 aurinkosähkön tuottajaa. Määrä on moninkertainen aiempiin vuosiin verrattuna, sillä vuosina 2011–2014 verkkoon liittyi yhteensä 16 tuottajaa.

Aurinkosähkön kiinnostavuutta selittää muun muassa paneelien hintojen ja asennuskustannusten aleneminen. Omat aurinkopaneelit voi saada katolle esimerkiksi 6 000 eurolla. Kannattavinta kuluttajalle on, jos aurinkovoimalan omistaja pystyy käyttämään aurinkoenergialla tuottamansa sähkön itse. Jos ylijäämää kertyy, Savon Voima ostaa yleensä ylijäämäsähkön kuluttajalta. Tuotannon liittämisestä ja ylijäämäsähkön siirrosta sähköverkossa tehdään verkonhaltijan kanssa sopimus. Sähkömarkkinoille myytävälle sähkölle tulee aina olla ostaja, joka on yleensä asiakkaan sähkönmyyjä. Mikäli tuotetulle sähkölle ei löydy ostajaa, se on mahdollista siirtää sähköverkkoon ilman erillistä korvausta sopimalla asiasta Savon Voima Verkon kanssa.

Tiedote laadittu YLE-uutisen pohjalta. Voit lukea uutisen täältä.

Jos haluat jatkossa saada uutta tietoa aurinkosähköstä ja sähkön pientuotannosta, tilaa itsellesi Savon Voiman aurinkosähkö-uutiskirje.

Tilaa aurinkosähkö-uutiskirje

Ohjeistusta omaa sähköntuotantoa harkitseville

Lisätietoa

Eero Paananen Palvelusuunnittelija Puhelin 044 723 7463

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top