Mistä lyhyet sähkökatkot johtuvat?

Julkaistu 04.08.2016 - Kategoriassa Häiriötiedote

Olemme saaneet runsaasti kysymyksiä ja palautetta viimeisten viikkojen aikana asiakkaiden kokemista lyhyistä sähkökatkoista. Katkot ovat johtuneet salamoinnin aiheuttamista ylijännitepiikeistä sähköverkkoon. Lyhyet katkokset ovat sähköverkkoon kuuluvia normaaleja, joskin asiakkaillemme harmillisia tapahtumia.

Muutaman sekunnin tai minuutin sähkökatkot ovat seurausta sähköverkkoa suojaavasta automaatiosta, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja estää pidemmän, pahimmillaan tunteja kestävän, sähkökatkon syntyminen. Laajalle seutukunnalle katkon aiheuttanut salamanisku keskijänniteverkkoon, on voinut tapahtua jopa muutaman kymmenen kilometrin päässä asiakkaan kiinteistöstä. 

Vuodenajallisesti lyhyitä katkoja esiintyy runsaammin myös keväällä ja syksyllä. Tällöin muuttolintujen parveilu ilmajohdoilla ja törmäykset linjoihin aiheuttavat maasulkuja, joista seuraa vastaavia sähköverkon automaation käynnistäviä pikajälleenkytkentöjä.

Miten varautua?

Tietokoneelle ja muille tärkeille sähkölaitteille kannattaa hankkia UPS-suojaus, joka turvaa laitteen toiminnan lyhyen katkon aikana ja tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon pidemmän sähkökatkoksen aikana. Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa hankkia oma automaattisesti käynnistyvä varasähköjärjestelmä (aggregaatti).

 

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top