Rauli-myrsky puhaltaa aiheuttaen sähkökatkoja

Julkaistu 27.08.2016 - Kategoriassa Häiriötiedote

Klo 16.00

Rauli-myrsky on aloittanut ärhentelyn noin kello 11.00 alkaen Savon Voima Verkon jakelualueella sillä seurauksella, että puita ja risuja on paljon sähkölinjoilla ja tällä hetkellä noin 19000 käyttöpaikkaa on ilman sähköä. Sähköverkon vikapaikkojen erottelu on täydessä käynnissä ja maastossa on asentajapartioita on liikkeellä runsaasti paikantamassa vikoja. Vikoja on erityisesti Vesannon, Rautalammin, Konneveden ja Hankasalmen alueilla.

Tuuli puhaltaa tällä hetkellä noin 17-21 m/s voimakkuudella ja aiheuttaa alati lisää sähkökatkoja ja vikoja puiden kallistuessa ja kaatuessa linjoille. Ennusteen mukaan tuuli voimistuu vielä iltaa kohti puhaltaen noin kello 21 aikaan puuskissa jopa 25 m/s. Sääkarttojen mukaan tuuli laantuu sunnuntain vastaisen aamyön aikana, joten tunteja kestäviin sähkökatkoihin on syytä varautua.

Pyydämme asiakkaitamme huomioimaan, että lyhyitä "räpsyjä" esiintyy nyt yleisesti ympäri jakelualuetta, kun voimakkaan puuskatuulen vaikutuksesta puut osuvat linjoihin. Muutaman sekunnin tai minuutin sähkökatkot ovat seurausta sähköverkkoa suojaavasta automaatiosta, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja estää pidemmän, pahimmillaan tunteja kestävän, sähkökatkon syntyminen. Samalla tapahtuu vikapaikkojen rajaamista ja erottelua, joka myös näkyy sähkökatkoina.

VAROITUKSIA

Jos havaitset sähkölinjalle kaatuneen tai kaatumassa olevan puun, ilmoita siitä Häiriöinfo-karttapalvelun kautta, mobiilisovelluksella tai soita vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta omatoimisesti eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Osa sähköverkon niin sanotusta räpsytyksestä johtuu linjalle kallistuvista oksista tai puusta, joka käynnistää sähköasema-automaation, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja poistaa ohimeneviä vikoja.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top