Käy äänestämässä Vuoden Ilmastotekoa

Julkaistu 08.03.2016 - Kategoriassa Tiedote

Savon Voima on ehdolla Vuoden Ilmastoteko 2016 -palkinnon saajaksi vuonna 2015 käyttöönotetulla Tahkovuoren Nipasen kaukolämpöverkon lämpökeskuksella, joka tuottaa kaukolämpöä sekä pelleteillä että aurinkolämmöllä.

Vuoden ilmastoteon valitsee valintakriteerien perusteella Energiateollisuuden kestävän kehityksen foorumi, mutta myös yleisö saa valita suosikkinsa. Valitse mielestäsi paras Vuoden ilmastoteko 2016 ja osallistu Helkama Jopo -polkupyörän arvontaan! Ehdokkaat ja äänestys löytyvät alla olevasta linkistä.

http://www.vuodenilmastoteko.fi/2016ehdokkaat/index.html

Energiateollisuuden kestävän kehityksen foorumi hakee vuoden ilmastoteoksi konkreettista tekoa, jolla on uutuusarvoa sekä kasvumahdollisuuksia ja joka on kustannustehokas tapa vähentää päästöjä. Lisäksi idean tulee olla muun muassa helposti monistettavissa ja sillä tulee olla positiivinen vaikutus ilmastoasenteisiin. Savon Voiman Tahkovuorelle sijoitettu pelleteillä ja aurinkolämmöllä kaukolämmön tuottava lämpökeskus täyttää nämä kriteerit erinomaisesti ja on siksi päässyt ehdolle vuoden ilmastoteoksi.

Lämpökeskus tuottaa noin helmilokakuun välisenä aikana osan kaukolämmöstä aurinkolämpökeräimillä pelletin toimiessa päälämmönlähteenä. Aurinkolämpökeräinten tuottamalla lämmöllä esilämmitetään kaukolämpöverkon paluuvettä ennen sen lopullista lämmittämistä pellettikattilassa.

Rakennetulla lämpökeskuksella korvasimme kaukolämpöverkkoon aiemmin lämmön tuottaneen raskaan polttoöljyn lämpökeskuksen. Tavoitteenamme on tuottaa lähes kaikki Nipasen kaukolämpöverkon lämpö uudella lämpökeskuksella hyödyntäen uusiutuvia energialähteitä. Aurinkolämpökeräimiä on yhteensä 12 neliömetriä ja niiden huipputehon ollessa noin kahdeksan kilowattia, saadaan keräinten avulla tuotettua jopa viidennes Nipasen kaukolämpöverkon kesän tehosta. Yksinkertaisella toteutusperiaatteella on keräininvestointia saatu pienennettyä ja kannattavuutta parannettua.

Haluamme olla aurinkoenergian hyödyntämisen kehityksessä mukana yhdistämällä aurinkolämmön yksinkertaisesti muuhun kaukolämmön tuotantomuotoon. Toteutuksesta tekee yksinkertaisen se, että aurinkolämpöä hyödynnetään suoraan kaukolämmön paluuveden esilämmitykseen. Erillistä varaajaa ei tarvita, sillä keräimet on mitoitettu siten, että niiden huipputeho jää alle kaukolämpöverkon kesän tehon. Valitulla toteutusperiaatteella aurinkolämpö on yksinkertaista liittää myös jo rakennettuun tuotantoon.

Lisätietoa

Kari Anttonen Tuotantopäällikkö Puhelin 044 723 7562

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top