Osuuskunta Maitomaa ja Savon Voima Oyj sopimukseen pitkäaikaisesta energiayhteistyöstä

Julkaistu 02.11.2016 - Kategoriassa Tiedote

Osuuskunta Maitomaa ja Savon Voima ovat tänään solmineet höyryntoimitussopimuksen. Sopimuksen toteuttamista varten Savon Voima rakentaa 4+6 MW nestekaasukäyttöisen höyrylämpökeskuksen Maitomaan tehdasalueelle Suonenjoelle. Höyrylämpökeskus tuottaa kaiken Maitomaan tarvitseman höyryn, osan kiinteistöjen lämmitykseen tarvittavasta energiasta sekä toimii Suonenjoen kaukolämpöverkon varatehona.

Höyryntuotantolaitoksen suunnittelun tavoitteena on ollut mahdollisimman toimintavarma, mutta myös energiatehokas tuotanto. Tästä johtuen onkin päädytty ratkaisuun, jossa Maitomaan tehtaan kylmäkoneiden lauhdelämpö tullaan hyödyntämään Maitomaan kiinteistöjen lämmityksessä ja kaukolämmön tuotannossa. Parhaimmillaan Suonenjoen taajaman kesäaikaisesta tehontarpeesta jopa neljännes saadaan Maitomaan tehtaan prosessin hukkalämmöistä.

­– Tuotannossamme energiakustannukset muodostavat suuren osan ja myös toimintamme ympäristövaikutuksista merkittävä osa syntyy energiantuotannossa. Tästä johtuen tavoittelimme energiantuotantoon ratkaisua, joka olisi mahdollisimman energiatehokas ja ympäristöystävällinen, ja löytämässämme ratkaisussa tämä toteutuu, toteaa Osuuskunta Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen.

Höyrylämpökeskus korvaa Maitomaan nykyisen, elinkaarensa loppuvaiheessa olevan lämpökeskuksen. Valmistuttuaan lämpökeskus mahdollistaa Savon Voimalle luopumisen Suonenjoen Koulukadun elinkaarensa päässä olevasta öljylämpökeskuksesta, ja näin ollen mahdollistaa kaukolämmön varatehossakin siirtymisen entistä ympäristöystävällisempään nestekaasuun.

– Käytännössä uusi rakennettava lämpökeskus tuottaa lähes sataprosenttisesti energiaa Maitomaan tarpeisiin, mutta kaukolämmön toimintavarmuuden ylläpitämiseksi meillä on oltava myös riittävä varateho häiriötilanteita varten. Yhteistyösopimus hyödyttää myös Suonenjoen kaukolämpöasiakkaita, sillä on kustannustehokkaampaa rakentaa yksi yhteinen laitos kuin kaksi erillistä lämpökeskusta, toteaa Savon Voiman liiketoimintajohtaja Maija Henell.

Höyrylämpökeskuksen rakentaminen aloitetaan heti, kun sen rakentamiseen ja käyttöön tarvittavat luvat ovat lainvoimaiset, ja lämpökeskuksen on määrä valmistua vuodenvaihteessa 2017­­2018. Rakennettava kokonaisuus sisältää 4+6 MW kattilat, joissa molemmissa voidaan käyttää polttoaineena sekä nestekaasua että poikkeustilanteissa kevyttä polttoöljyä.

Lisätietoa:

Osuuskunta Maitomaa, toimitusjohtaja Mikko Sairanen, p. 050 350 9669
Savon Voima Oyj, liiketoimintajohtaja Maija Henell, p. 044 723 7152

Osuuskunta Maitomaa -logo

Osuuskunta Maitomaa
Maitomaa on Suonenjoella sijaitseva meijeriosuuskunta, jonka omistavat sen 184 maidontuottajajäsentä. Maitoa on jalostettu meijerissä jo yli sadan vuoden ajan ja nykyisin jalostusmäärä on noin 75 miljoonaa litraa vuodessa. Maitomaan tuotteita ovat nestemaidon lisäksi voi, raejuusto sekä urheilujuomat, joita viedään myös moniin muihin maihin. Maito kerätään Savon ja Karjalan alueen maidon tuottajilta. Maitomaan palveluksessa on 62 meijerialan ammattilaista ja se työllistää välillisesti merkittävän määrän esimerkiksi alueen eri alan yrittäjiä ja heidän työntekijöitään.

Savon Voima Oyj -logo

Savon Voima
Modernin teknologian ja tiedon monipuolinen yhdistäminen perinteisiin energiapalveluihin mahdollistaa entistä parempia palveluja. Näiden kehittämisessä haluamme olla suunnannäyttäjä. Meillä energiantuotantoon käytetyt polttoaineet ovat yli 95 prosenttisesti kotimaisia.

Savon Voima -konserniin kuuluvat emoyhtiön ohella sähkön siirtopalveluja tuottava Savon Voima Verkko Oy ja energia-alan sijoituspalveluja tarjoava Savon Voima Salkunhallinta Oy. Konsernin liiketoimintaa ovat sähkön tuotanto ja siirto (sähköverkkopalvelut), kaukolämmön tuotanto ja myynti, sähkön myynti ja energia-alan sijoituspalvelut sekä uudet energiaratkaisut, kuten aurinkosähkö. Konsernin omistaa 100 prosenttisesti 21 kuntaa, jotka sijaitsevat pääosin Pohjois-Savossa. Vuonna 2015 konserni investoi noin 54 miljoonaa euroa alueen energiainfrastruktuurin ylläpitoon. Savon Voimalla on Pohjois-Savossa kaukolämmön tuotantoa 19 taajaman alueella ja sähköverkkoa noin 27 000 kilometriä.

Konsernin palveluksessa työskentelee noin 180 alan ammattilaista ja lisäksi työllistämme vuosittain yli 300 henkilöä yhteistyökumppaneidemme kautta.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top