Lintulaput turvaavat lintujen lentoa

Julkaistu 09.05.2016 - Kategoriassa Tiedote

Sähköjohdot sulautuvat maastoon ja taustaansa varsinkin ilmasta katsottaessa niin, että niiden havaitseminen ei ole aina helppoa siivekkäille ystävillemme. Tämän vuoksi erityisesti muuttolintujen reittien ja pesimispaikkojen läheisyydessä oleviin sähköjohtoihin asennetaan lintulappuja. Laput ovat uusi, lintupalloja tehokkaampi keino suojella lintuja loukkaantumisilta.

Sähköverkkojen ympäristövaikutukset ovat tärkeä osa sähköverkkojen suunnittelua ja komponenttivalintaa. Meneillään oleva mittava investointiohjelma ja toimitusvarmuuden parantamishanke asettaa tavoitteet myös ympäristönäkökohtien entistä kattavampaan huomioimiseen sähköverkkorakentamisessa. Tämä tarkoittaa muun muassa lintujen suojelemista sähköjohtojen aiheuttamilta onnettomuuksilta.

Suurikokoiset linnut, kuten joutsenet, ovat erityisen alttiita törmäyksille sähköjohtoihin lentoon noustessaan tai laskeutuessaan. Näitä paikkoja on varsinkin vesistöjen äärellä ja pelloilla.

–Kiitokset paikallisille asukkaille ja lintuharrastajille valppaudesta, sillä tietoa linnuille vaarallisista kohteista saamme vuosittain paljon yleisövihjeinä, kertoo Savon Voima Verkon suunnittelupäällikkö Jussi Antikainen.

–Kaikki vihjeet otetaan vakavasti ja heti tiedon saatuamme kohde tutkitaan ja selvitetään, miten parhaiten voimme merkeillä vähentää lintujen riskiä törmätä sähköjohtoihin.

Yleisövihjeestä toteutukseen

Rautalammilla asennettiin peltoaukean ylittävään keskijännitejohtoon nelisenkymmentä lintulappua noin kilometrin matkalle. Kohde oli tullut Savon Voima Verkon tietoon paikallisen asukkaan ilmoituksesta. Lappujen asennuksen teki Voimatel Oy:n verkostoasentajat Aku Kinnunen ja Teemu Tolonen.

–Lappuja asennetaan sähköjohtoihin parinkymmenen metrin välein, ja ne kiinnittävät tuulessa pyöriessään lintujen huomion lintupalloja tehokkaammin. Kirkkaat värit ovat toimivia, sillä linnuilla on hyvä värinäkö. Kontrasti on suuri ja värit erottuvat selvästi veden ja metsän väreistä. Lisäksi lapuissa UV-säteilyä heijastavat, fosforoidut pinnat, jotka näkyvät myös hämärällä, kertoo Aku Kinnunen.

Laput asennetaan eristettyä asennussauvaa apuna käyttäen. Menetelmä on tarkkuutta vaativa ja tuulisella säällä se on mahdotonta.

–Asennukset tehdään jännitetyönä maasta käsin, jolloin sähköjä ei tarvitse katkaista. Vesistöjen ylityksissä merkkauksia on tehty enemmän keväisin veneestä käsin jäiden lähdettyä. Syysmuuton aikaan kohteita on myös levähdys- ja ruokailualueet pelloilla, joilla työt tehdään satokauden jälkeen, jatkaa Teemu Tolonen.

Viime vuosina Savon Voima Verkko on asennuttanut lintulappuja ja -palloja sähköverkkoon kaikkiaan yli 100 kohteeseen 18 kunnan alueella. Jo yli 950 lintulappua ja -palloa suojaa lintujen lentoa niiden pesimä- ja levähdyspaikoilla.

Katso video lintulappujen asennuksesta!

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top