Dronen käyttöä verkostohäiriöiden selvityksessä testattiin Varkaudessa

Julkaistu 18.12.2017 - Kategoriassa Tiedote


Savon Voima Verkko on ollut vuoden 2017 aikana mukana tutkimushankkeessa, jossa on selvitetty muun muassa miehittämättömien ilma-alusten teknisiä ominaisuuksia, niiden soveltuvuutta ilmajohtoverkon vikojen paikannukseen sekä perehdytty viranomaissääntelyyn ja käytännön toimintamalleihin. Hanke huipentui ensimmäiseen miehittämättömään testilentoon Varkaudessa.

Tutkimuspäivänä lennettiin noin kolmen kilometrin matka keskijännitelinjaa myötäillen ja palattiin takaisin lähtöpisteeseen. Kuvayhteys ilma-alukseen pyrittiin säilyttämään nostamalla nosturilla antennit lähelle puiden latvatasoa.

– Lentoa varten tehtiin noin kolme kuukautta esivalmisteluja ja turvalliset lentoreitit suunniteltiin tarkkaan laserkeilausaineistoja hyödyntäen. Droneilla pystytään tekemään korkeintaan muutaman kilometrin linjatarkastus niin, että palataan samaan paikkaan, josta on lähdetty, kertoo Comtiki Oy:n tekninen johtaja Sami Laitinen.

Myös ilmatila varattiin Trafilta käyttöön, jolla varmistettiin, ettei kokeilun aikana testialueella liiku muita ilma-aluksia.

– Mikäli miehittämättömän ilmailun sääntely kehittyy suotuisasti ja minikopterit yleistyvät, nähdään ne hyvin potentiaalisena keinona ilmajohtoverkon vikojen paikantamiseen, kertoo Savon Voima Verkon käyttö- ja kehityspäällikkö Sami Viiliäinen.

Minikopterit toisivat myös parannusta työturvallisuuteen sekä ketteryyttä vikojen paikantamiseen ja niiden korjaamiseen.

– Minikoptereiden hyödyntäminen parantaa metsässä vianpaikannusta tekevien asentajien työturvallisuutta, kun metsässä kulkeminen vähenee. Sähkönkäyttäjän näkökulmasta ilmajohtoverkon vikojen nopeampi paikantaminen lyhentää osaltaan sähkökatkosten pituutta, jatkaa Viiliäinen.

Hanke alkoi vuoden 2017 helmikuussa ja päättyy kokonaisuudessaan nyt vuoden 2017 lopulla. Hanke on Energiateollisuus ry:n Sähkötutkimuspoolin rahoittama ja vastuullinen tutkimustaho on Reneco Oy.

Lue aiempi tiedotteemme aiheesta:

Savon Voima Verkko mukana selvittämässä dronejen käyttöä verkostohäiriöiden paikannuksessa

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top