Savon Voiman Kivirannankujan lämpökeskuksen pyrolyysiöljykoepoltot päätökseen Iisalmessa

Julkaistu 03.10.2017 - Kategoriassa Tiedote

Savon Voiman Kivirannankujan lämpökeskus on ensimmäinen Suomessa käyttöönotettu pyrolyysi- eli bioöljylle suunniteltu lämpökeskus. Kivirannankujalla on koepoltettu Fortumin Joensuun laitoksessa tuotettua bioöljyä ensimmäisen kerran vuonna 2015, ja viimeinen kokeilu saatiin päätökseen syyskuussa 2017. Koepoltoissa ei prosessiin tehtyjen muutostenkaan jälkeen saavutettu sitä tavoitetta, mikä koepoltoille oli alun perin asetettu. Jatkossa Kivirannankujan 12,8 MW lämpökeskus toimii tavanomaisena varalämpökeskuksena, jossa tuotetaan lämpöä kevyellä polttoöljyllä päätuotantolaitosten häiriötilanteissa ja talven kovilla pakkasilla.

– Tavoitteemme oli, että koepolttojen jälkeen olisimme päässeet siirtymään varapolttoaineessakin kotimaiseen bioöljyyn. Näiden kokemusten jälkeen on kuitenkin todettava, että bioöljyn kustannustehokkaaseen ja miehittämättömään käyttöön on vielä sen verran matkaa, että Savon Voimalla ei ole tässä kohden edellytyksiä jatkaa Kivirannankujan lämpökeskuksen kehitystyötä. Suurimmaksi kompastuskiveksi muodostui aikanaan, senhetkisellä parhaalla tiedolla polttoaineen ominaisuuksista valittu säiliömalli, joka ei toimi riittävän hyvin, toteaa Savon Voiman kaukolämmön liiketoimintajohtaja Maija Henell.

– Bioöljyn käyttö lämpökeskuksissa vaatii käyttölaitteiston, joka on suunniteltu bioöljyn lähtökohdista eli sen materiaalit ja tekniikka on valittu bioöljylle sopivaksi. Fortum on muuttanut lämpökeskukset Joensuussa ja Espoossa toimimaan bioöljyllä, ja niillä on tuotettu kaukolämpöä jo useamman vuoden ajan. Espoon Vermon lämpökeskuksessa Espoossa on käytetty normaalissa tuotantokäytössä, ja vuoden 2017 aikana bioöljyä on Vermossa käytetty 16 000 MWh. Joensuun lämpökeskuksessa kehitystyö jatkuu, ja se saadaan näillä näkymin kaupalliseen käyttöön kesään 2018 mennessä. Myös Savon Voiman koekäyttöjen kokemukset auttavat Fortumia kehitystyössä eteenpäin, kertoo Kasperi Karhapää, Fortum bioöljyliiketoiminnan päällikkö.

Tällä hetkellä Fortum tarjoaa asiakkailleen laitosmuutoksia, joissa korvataan fossiilisen öljyn käyttö bioöljyllä. Muutokset toimitetaan ”Avaimet käteen” -periaatteella yli 35 MW:n laitoksiin. Alle 35 MW:n laitoksen saa ostettua ”Avaimet käteen” -periaatteella kesästä 2018 alkaen.

– Kotimaiset polttoainevaihtoehdot ovat edelleen Savon Voiman strategian keskiöissä, ja kaikki kehitysprosessissa oppimamme vie kohti tätä tavoitetta. Emme ole luovuttaneet bioöljyn suhteen, mutta toistaiseksi keskitymme muihin toimenpiteisiin, joilla lisämme tuotannon kotimaisuutta ja kustannustehokkuutta, toteaa Henell.

Lisätietoa:

Maija Henell
Liiketoimintajohtaja, Savon Voima Oyj
p. 044 723 7152

Kasperi Karhapää
Bioöljyliiketoiminnan päällikkö, Fortum Oyj
p. 050 597 3177

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top