Kovat tuulenpuuskat ovat katkoneet sähköjä

Julkaistu 19.01.2017 - Kategoriassa Häiriötiedote

Päivitetty tiedote klo 19

Savon Voiman verkkoalueella on sähköttömiä asiakkaita tällä hetkellä 5300. Eniten voimakkaista puuskista johtuvia katkoja esiintyy Siilinjärven, Nilsiän, Konneveden, Keiteleen, Äänekosken, Lapinlahden ja Kiuruveden alueilla, joissa sähköttä on yhteensä reilut 3000 asiakasta. Vikojen erottelua ja korjausta tehdään parhaillaan.

Yksittäisiä puuskia esiintyy vielä koko alueellamme, mutta tällä hetkillä tuulennopeus ylittää puuskissa 15 m/s. Tilanteen odotetaan laantuvan tunnin kuluessa.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiedote klo 17

Lännestä saapunut säärintama on aiheuttanut vikoja Savon Voima Verkon jakelualueella. Tällä hetkellä reilut 6000 asiakastamme on ilman sähköjä. Vikoja on eniten linjan Kuopio – Viitasaari pohjoispuolella mutta yksittäisiä vikapaikkoja on   myös muualla verkkoalueella. Voimakkaimpien tuulien arvioidaan laantuvan seuraavan tunnin aikana ja tällöin myös uusien vikojen ilmaantumisen odotetaan loppuvan. Vikapaikkoja ollaan kartoittamassa ja korjaustoimet ovat myös täydessä käynnissä.

Tuulen nopeus puuskissa on ollut kovimmillaan  noin 21-26  m/s ja se on aiheuttanut  vikoja kaataen puita sähkölinjoille.

Pyydämme asiakkaitamme huomioimaan, että lyhyitä "räpsyjä" esiintyy nyt yleisesti ympäri jakelualuetta, kun voimakkaan puuskatuulen vaikutuksesta puut osuvat linjoihin. Muutaman sekunnin tai minuutin sähkökatkot ovat seurausta sähköverkkoa suojaavasta automaatiosta, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja estää pidemmän, pahimmillaan tunteja kestävän, sähkökatkon syntyminen. Samalla tapahtuu vikapaikkojen rajaamista ja erottelua, joka myös näkyy sähkökatkoina.

VAROITUKSIA

Jos havaitset sähkölinjalle kaatuneen tai kaatumassa olevan puun, ilmoita siitä Häiriöinfo-karttapalvelun kautta, mobiilisovelluksella tai soita vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Puita ei saa missään tapauksessa itse poistaa linjoilta omatoimisesti eikä mahdollisiin maassa oleviin johtoihin saa koskea sähköiskun vaaran takia.

Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat aaltoilevasti normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo tai pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa kannattaa heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Osa sähköverkon niin sanotusta räpsytyksestä johtuu linjalle kallistuvista oksista tai puusta, joka käynnistää sähköasema-automaation, jonka tarkoituksena on suojata sähkölaitteita ja poistaa ohimeneviä vikoja.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top