Savon Voiman tavoitteen mukainen alkuvuosi mahdollistaa investointiohjelman etenemisen kesällä

Julkaistu 31.05.2018 - Kategoriassa Tiedote

Savon Voima Oyj:n osavuosikatsaus 1.1.–30.4.2018

Savon Voima -konsernin liikevaihto oli tammi–huhtikuun aikana 77,9 miljoonaa euroa, kasvaen 9,1 prosenttia. Kasvu perustui edellisvuotta kylmemmän kevään ja lisääntyneen yritysasiakasmyynnin volyymin kasvuun sekä sähkön siirtohintojen nousuun edellisen vuoden vastaavasta ajankohdasta. Liikevoitto oli 24,2 miljoonaa euroa, kasvaen 20,2 prosenttia.

Tulevan kesän sähköverkon laajaa investointiohjelmaa valmisteltiin strategian mukaisesti kevään aikana. Sähköautojen latauspisteverkostoa laajennettiin kahdella latausasemalla ja aurinkovoimalajärjestelmien myynti vilkastui kaksinkertaiseksi viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Talven lämmityskausi tuotannossa sujui suunnitellusti.

Savon Voima on valmistellut yhdessä Kuopion Energian, Jyväskylän Energian ja Lappeenrannan Energian kanssa yhteisen sähkönmyyntiin ja energiapalveluihin keskittyvän valtakunnallisen yhtiön perustamista. Yhteistyöllä tavoitellaan parempaa kilpailukykyä ja asemaa markkinoilla. Yhtiön perustaminen etenee Savon Voiman päätöksentekoon kesän aikana.

Konsernin investoinnit olivat 14,5 (12,4) miljoonaa euroa, koko vuoden osalta investointien ennakoidaan olevan 59,3 miljoonaa eroa.

Kylmä alkuvuosi vauhditti lämmön myynnin kasvua

Lämmön myynti oli seitsemän prosenttia edellisvuotista suurempi keskimääräistä kylmemmän alkuvuoden ansiosta. Kaukolämmön tuotanto sujui tavanomaisesti, eikä tuotantolaitoksilla tai lämmönjakelussa ollut tammi–huhtikuussa merkittäviä häiriöitä.

Viime vuonna käynnistetty Suonenjoen Maitomaan höyrylämpökeskusinvestointi saatettiin päätökseen maaliskuun lopulla. Sähköntuotannon osalta Salahmin vesivoimalaitoksen saneerauksesta tehtiin hankintapäätös.

Kaukolämmön hinnoittelun muutoksesta päätettiin huhtikuussa. Hinnoittelu vastaa jatkossa paremmin kustannuksia, mikä tarkoittaa tehomaksujen osuuden nousua kaukolämmön kokonaishinnassa, mutta vastaavasti energiamaksun osuuden pienentymistä. Muutoksen myötä kaukolämmön hinta laskee 75 prosentilla asiakkaista ja keskimääräinen hinnan lasku on kaksi prosenttia.

Oman sähköntuotannon määrä kasvoi – kaikkiaan tuotanto edellisen vuoden tasolla

Sähköntuotannon määrä oli kaikkiaan tammi–huhtikuussa edellisvuoden tasolla. Kokonaisuudessaan sähköntuotanto oli kannattavaa edellisiin vuosiin nähden korkeamman sähkön tukkumarkkinahinnan johdosta. Oman vastapainetuotannon määrä kasvoi suuremmasta kaukolämpökuormasta johtuen edelliseen vuoteen nähden kahdeksan prosenttia ja vesivoimatuotannon määrä paremmasta vesitilanteesta johtuen 34 prosenttia. Vastaavasti tuotanto-osuuksilla tuotetun sähkön määrä pieneni.

Säävarma-investointiohjelma etenee

Tammikuussa verkkoalueemme pohjoisosissa oli vaikea lumikuormatilanne. Asiakkaiden sähkökatkojen kokonaismäärän osalta tilanne saatiin pidettyä varsin kohtuullisella tasolla, johtuen tehokkaista ennakoivan kunnossapidon toimista ja ripeästä viankorjauksesta. Muuten kevään aikana oli verkostohäiriöitä tavanomaista vähemmän.

Sähkön siirtomäärä oli 913 gigawattituntia (897 GWh), kasvua viime vuoden vastaavasta jaksosta 1,8 prosenttia.

Verkon rakentamisen hankkeita on ollut käynnissä ympäri verkkoaluettamme: Lapinlahdella, Nilsiässä, Iisalmen Runnilla, Rautavaaralla, Rautalammilla ja Tervossa. Suurin hankekokonaisuus Iisalmessa etenee suunnitellusti. Muita laajoja rakentamishankkeita jatketaan Pielavedellä, Vehmersalmella, Suonenjoella ja Varkaudessa.

Aurinkojärjestelmien myynti kasvoi ja sähköisen liikenteen palveluja kehitettiin

Aurinkosähköjärjestelmien myynti kaksinkertaistui katsauskauden aikana. Eniten järjestelmiä myytiin edelleen pientaloihin ja vapaa-ajan asuntoihin.

Uusista sähköautojen VoimaPiste-latauspisteistä on sovittu asiakkaidemme kanssa ja sähköautojen latausmäärät ovat kasvussa.

Kysyntäjouston pilotti on herättänyt asiakkaissa suurta mielenkiintoa ja konkreettisia sopimuksia kuormien ohjauksesta on tehty useita.

Sähkön myynti kasvoi mutta tulos heikentyi hieman

Sähkön tukkuhinta Suomessa oli tammi–huhtikuussa 41,53 euroa megawattitunnilta, joka oli 28 prosenttia korkeampi kuin edellisenä vuonna. Kauden keskilämpötila oli kaksi astetta kylmempi kuin vuonna 2017 ja lämmitystarveluku 9,5 prosenttia suurempi.

Savon Voiman sähkönmyynnin volyymi kasvoi tammi–huhtikuussa edellisvuodesta noin 18 prosenttia ja liikevaihto kasvoi noin kaksi prosenttia.

Liiketoiminnan kannattavuus oli edellisvuotta heikompi sähkönhankinnan korkeammista hankintakustannuksista ja alemmista myyntihinnoista johtuen. Liiketoiminnan toimintakustannuksia onnistuttiin kuitenkin alentamaan. Erityisesti digitaalisten palvelujen kehittämiseen panostettiin ja uutena tuotteena olemme maaliskuusta lähtien tarjonneet kaikille sähkönmyynnin henkilöasiakkaille maksuttoman Avainturva-ryhmävakuutuksen, joka kattaa asunnon ja auton avaimen katoamiseen liittyvät kustannukset.

Arvio loppuvuodesta

Savon Voiman kaikki liiketoiminnot ovat vahvasti sääriippuvaisia. Konsernissa on panostettu merkittävästi sääolosuhteiden aiheuttamien vaurioiden ennalta ehkäisemiseen ja säävarman verkon rakentamiseen. Markkinahintoihin liittyvät epävarmuudet vaikuttavat sähköntuotannon ja myynnin tuloksiin, eikä kilpailutilanne mahdollista hankintakustannusten nousun viemistä täysimääräisesti myyntihintoihin.

Käytettävissä olevin tiedoin vuoden 2018 tuloksen arvioidaan olevan tavoitteen mukainen ja mahdollisesti edellistä vuotta paremman.

LATAA TÄSTÄ OSAVUOSIKATSAUS KOKONAISUUDESSAAN (PDF)

Lisätietoa

Arto Sutinen Toimitusjohtaja, Savon Voima Oyj Puhelin 044 703 3130

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top