Puihin kertyvä raskas lumi aiheuttaa sähköverkon vikoja

Julkaistu 08.02.2019 - Kategoriassa Häiriötiedote

Savon Voima Verkon jakelualueen yli pyyhkinyt lumisaderintama on aiheuttanut sähköverkon vikoja pääasiassa alueen etelä- ja pohjoisosissa. Lämpötila pysyttelee nollan tuntumassa ja sen on ennustettu kohoavan viikonlopun aikana plussan puolelle, mikä lisää puihin kertyneen lumen painoa.

Sääennusteen mukaan huomenna lauantaina uusi runsaan lumisateen rintama ylittää verkkoalueen noin puolenpäivän tuntumassa, mikä kerryttää lunta jo entuudestaan raskaassa painolastissa oleviin puihin. Jos lämpötila pysyttelee vuorokauden ajan nollan yläpuolella, tilanteen on arvioitu helpottavan. Varaudumme kuitenkin pahimman skenaarion mukaan ja olemme varanneet runsaasti asennushenkilöstöä vikapartiointiin. Lisäksi metsäkoneet jatkavat johtokatujen raivauksia sekä riskipuiden poistoa ja helikopteri tekee tarkastuslentoja eri puolilla verkkoaluetta.


Lyhyet räpsyt mahdollisia  Mistä ne johtuvat?

Lyhyet sähkökatkot, joita nyt esiintyy, syntyvät lumikuormatilanteen aiheuttamana sähköverkon suojausten toiminnasta. Nämä automaattiset lyhyet katkot ovat osa sähköverkon toimintaa, jolla suojataan henkilöitä ja omaisuutta sekä estetään pidemmän sähkökatkon syntymistä, jos mahdollista. Kun esimerkiksi nyt suojasään koittaessa linjan alle kallistunut puu vapautuu lumen painosta, se ponnahtaa voimalla sähkölinjaan aiheuttaen katkon.

Jos vika jää  pysyväksi, käyttökeskuksessa ryhdytään rajaamaan vika-aluetta kaukokäytöllä ja tämä aiheuttaa uusia lyhyitä katkoja ennen kuin vika on saatu rajattua mahdollisimman pienelle alueelle. Kun vika on saatu rajattua, hälytämme asentajat partioimaan ja korjaamaan tilannetta.


Toimi näin, jos havaitset kaatuneen tai kaatumassa olevan puun

 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut sähkölinjalle, ilmoitathan siitä vuorokauden ympäri päivystävään vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Voit tehdä vikailmoituksen myös keskeytystilanne-karttapalvelun tai mobiilisovelluksen avulla.
 • Jos puu on kaatunut sähkölinjalle, sitä ei saa raivata itse. Ota yhteyttä vikapalveluumme.
 • Jos sähkölinja on maassa, pidä riittävä välimatka.
 • Jos puu on kaatumassa tai kaatunut yksityistielle, tien ylläpitäjän velvollisuus on raivata tie.
 • Jos puu on kaatumassa tielle, ota yhteyttä tienkäyttäjälinjaan. 112-sovelluksen kautta voi olla suoraan yhteydessä tienkäyttäjän linjalle, p. 0200 2100 (24 h) . Soittajan paikkatieto välittyy automaattisesti tienkäyttäjälinjalle. Jos puu on kaatunut maantielle, soita 112.

LISÄTIETOA

Sähköverkon vikapalvelu / varautuminen sähkökatkoon
Tienkäyttäjänlinja
Kodinturvaopas lumipyryihin
Kodinturvaopas sähkökatkoihin

Hengenvaarallinen nollavika – näin tunnistat sen

Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä ja toimii myös virtapiirin osana. Katkenneiden johtimien lähelle ei saa mennä, sillä niistä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.

Nollavika voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Vikaantuneet kodin sähkölaitteet lisäävät myös tulipaloriskiä.

Nollavian vaikutuksia rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Suosittelemme rakennuksesi maadoituksen tarkastamista säännöllisesti ja tarvittaessa sen lisäämistä. Työn suunnittelee ja toteuttaa sähköurakoitsijasi.

Näin tunnistat nollavian:

 • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
 • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
 • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta, metallisesta tiskipöydästä tai sähkökeskuksen rungosta.
 • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen jos epäilen nollavikaa?

 • Ota yhteyttä Savon Voima Verkon vikailmoitusnumeroon 0800 307 400, jos epäilet nollavikaa. Otathan huomioon, että tilanteissa, joissa sähkökatkoja on laajoilla alueilla, vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua.
 • Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top