Päivö-myrskyn kustannukset olivat mittavat

Julkaistu 12.08.2020 - Kategoriassa Tiedote

Kesäheinäkuun vaihteessa riehunut Päivö-myrsky aiheutti sähkönjakeluun mittavia ongelmia erityisesti Itä-Suomessa. Savon Voima Verkon jakelualueella sähköttömiä asiakkaita oli yön aikana enimmillään lähes 40 000. Myrskyn kustannukset kohosivat Savon Voiman alueella kokonaisuutena viiteen miljoonaan euroon.

Päivö-myrskyn kustannukset jakautuvat siten, että korjauskustannukset olivat kaikkiaan noin 1,1 miljoonaa euroa, mutta pitkistä sähkökatkoista asiakkaille maksettavien korvausten kustannukset kohosivat lähes neljään miljoonaan euroon.

Sähkömarkkinalain mukaan sähkönkäyttäjällä on oikeus saada vakiokorvausta, kun hän on ollut yhtäjaksoisesti ilman sähköjä vähintään 12 tuntia. Asiakkaalle vakiokorvaus hyvitetään automaattisesti sähkölaskulla, eikä se edellytä asiakkaalta toimia.

Vakiokorvausten määrän suuruus on merkittävä, kun sitä vertaa vaikkapa vuoden 2015 Valio-myrskyyn, jolloin sähköttömiä oli alueellamme enemmän. Yksi keskeisin syy vakiokorvauskustannusten kasvuun on verottajan muuttunut tulkinta vakiokorvausten arvonlisäveron käsittelystä, joka tarkoittaa Päivö-myrskyn osalta lähes miljoonan euron lisäkustannusta.

Verkkoalueellamme noin 40 prosentille sähköttömistä asiakkaistamme saatiin sähköt palautettua 12 tunnin kuluessa katkosta. Noin sadalla asiakkaalla sähköjen palautuminen vei kuitenkin yli kolme vuorokautta. Myrskyn vaarallisuus erityisesti Pohjois-Savon alueella tarkentui vasta Päivön päivänä aamupäivällä. Jakelualueellamme puuskat olivat yleisesti yli 25 metriä sekunnissa, aiheuttaen kaikkiaan yli 1800 yksittäistä vikapaikkaa jakeluverkkoon eri puolille aluettamme.

– Olemme analysoineet vikapaikat ja verranneet niitä säävarmaan verkon osaan. Viat osuivat lähes kokonaan niin sanottuun vanhaan verkkoon eli siihen osaan verkosta, jota ei vielä ole uusittu. Tällä hetkellä säävarman verkon piirissä on noin 70000 asiakastamme. Tämä osoittaa, että mittavat investoinnit ovat todella vaikuttaneet toimitusvarmuuteen, kertoo toimitusjohtaja Matti Ryhänen Savon Voima Verkko Oy:stä.

Savon Voima on investoinut kaikkiaan sähkömarkkinalain edellyttämään toimitusvarmuuden kehittämiseen yli 300 miljoonaa euroa. Investointiohjelmamme mukaisesti säävarmaa verkkoa toteutetaan vuosittain noin 1000 kilometriä. Energiavirasto myönsi Savon Voima Verkolle lisäaikaa mittavan investointiohjelman toteuttamiseen vuoteen 2036 saakka.

Lisätietoa

Matti Ryhänen Toimitusjohtaja Puhelin 044 723 7450

Savon Voima -konsernin muodostavat emoyhtiö Savon Voima Oyj ja sen tytäryhtiöt Savon Voima Verkko Oy ja Savon Voima Joensuu Oy. Savon Voima Oyj:n omistaa kokonaan Savon Energiaholding Oy, jonka omistajia ovat 20 toimialueen kuntaa. Konsernin liiketoimintaa ovat sähkönsiirto, sähköntuotanto ja kaukolämpö. Konsernin liikevaihto vuonna 2019 oli 151 miljoonaa euroa.

Savon Voima Verkko Oy vastaa yli 117 000 asiakkaan sähkön siirrosta ja muista verkkopalveluista Pohjois-Savon ja osin Etelä-Savon ja Keski-Suomen alueilla. Sähköverkkoa yhtiöllä on noin 27 000 kilometriä.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top