Liisa-myrsky on aiheuttanut sähkökatkoja eri puolilla Savon Voiman verkkoaluetta

Julkaistu 19.11.2020 - Kategoriassa Häiriötiedote

Kuvaa Tervo-Vesanto väliseltä johto-osuudelta tänään alkuillasta

Alkuiltapäivästä verkkoalueen länsiosiin saapui lounaasta voimakas matalapaineen alue, johon liittyi voimakkaita tuulia. Puuskissa tuulenvoimakkuudeksi on mitattu jopa yli 25 m/s. Myrsky on aiheuttanut laajalla alueella sähkökatkoja ja pahimmillaan sähköttä Savon Voiman verkkoalueella on ollut yli 30 000 asiakasta.

Tämänhetkisen ennusteen mukaan säärintama kovine tuulineen liikkuu nopeasti kohti koillista ja tilanne uusien vikojen esiintymisen osalta alkaa nyt helpottaa.

Liisa-myrsky on aiheuttanut vikoja koko verkkoalueellamme. Nyt illalla kello 19.00 sähköttä on noin 30 000 asiakastamme. Savon Voimalla on maastossa parhaillaan noin 150 asentajaa ja viankorjausta jatketaan läpi yön, tosin pienemmällä miehityksellä asentajien lepoajoista johtuen. Yksittäisiä runkoverkon vikapaikkoja on kuitenkin niin paljon, että arvioimme perjantain puolelle jäävän vielä vähintään 10 000 sähkötöntä asiakasta. Pahimmillaan työ jatkuu vielä viikonlopulle.

Kehotamme sähköttä olevia asiakkaitamme varautumaan jopa yli vuorokauden mittaiseen katkoon, erityisesti pahimpien myrskytuhoalueiden osalta.

Tiedotamme asiasta lisää perjantaina aamulla.

Lue nettisivuiltamme, kuinka voit varautua sähkökatkoon:

VARAUTUMINEN SÄHKÖKATKOON

HUOM!
Jos havaitset sähkölinjalle kallistumassa tai kaatuneen puun, ilmoitathan siitä vuorokauden ympäri päivystävään vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Voit tehdä häiriöilmoituksen myös keskeytystilanne-karttapalvelun tai mobiilisovelluksen avulla. Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa pitää heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys vikapalvelunumeroomme.

Hengenvaarallinen nollavika – näin tunnistat sen

Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä ja toimii myös virtapiirin osana. Katkenneiden johtimien lähelle ei saa mennä, sillä niistä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.

Nollavika voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Vikaantuneet kodin sähkölaitteet lisäävät myös tulipaloriskiä.

Nollavian vaikutuksia rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Suosittelemme rakennuksesi maadoituksen tarkastamista säännöllisesti ja tarvittaessa sen lisäämistä. Työn suunnittelee ja toteuttaa sähköurakoitsijasi.

Näin tunnistat nollavian:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta, metallisesta tiskipöydästä tai sähkökeskuksen rungosta.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen jos epäilen nollavikaa?

  • Ota yhteyttä Savon Voima Verkon vikailmoitusnumeroon 0800 307 400, jos epäilet nollavikaa. Otathan huomioon, että tilanteissa, joissa sähkökatkoja on laajoilla alueilla, vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua.
  • Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top