Aila-myrsky on katkonut sähköjä

Julkaistu 17.09.2020 - Kategoriassa Häiriötiedote

Aamulla Savon Voiman verkkoalueelle saapunut Aila-myrsky on aiheuttanut laajoilla alueilla sähkökatkoja. Voimakkaimmillaan yli 20 m/s tuulet jatkuvat alueellamme iltaan sakka.

Myrskyrintama saapui Ylä-Savon alueelle aikaisin aamulla ja on sen jälkeen jatkanut hidasta etenemistä kohti kaakkoa. Aamupäivän aikana se on levittäytynyt jo käytännössä koko verkkoalueelle kasvattaen sähköttömien asiakkaidemme määrää, joka nyt kello 12.00 on noin 10 000.

Tuoreimman sääennusteen mukaan myrsky ja siihen liittyvät voimakkaat puuskatuulet tulevat jatkumaan alueellamme iltaan saakka siten, että pahin alkaa olla verkon pohjoisosissa ohi kello 18.00 jälkeen ja etelässäkin puoleenyöhön mennessä.

Viankorjaus on ollut käynnissä aamusta alkaen ja maastossa sitä tehdään noin sadan henkilön voimin. Lisäksi olemme varanneet metsäkoneita mahdollisten laajempien vauriopaikkojen korjaukseen. Myös helikoptereiden käyttöä vikapaikkojen havainnointiin harkitaan siinä vaiheessa, kun sääolosuhteet mahdollistavat niiden käyttämisen.

Olemme koonneet suurhäiriöinfosivulle tärkeää informaatiota häiriöön varautumiseksi ja toiminnasta häiriön aikana. Huomioittehan, että asiakaspalvelumme on tilanteen vuoksi ylikuormittunut, joten jos vain mahdollista niin otattehan kiireettömissä asioissa yhteyttä sähköpostitse tai siirrätte asiointianne myöhemmäksi, kun tilanne on normalisoitunut.

Suurhäiriö-infosivulle

HUOM!
Jos havaitset sähkölinjalle kallistumassa tai kaatuneen puun, ilmoitathan siitä vuorokauden ympäri päivystävään vikapalvelunumeroomme 0800 307 400. Voit tehdä häiriöilmoituksen myös keskeytystilanne-karttapalvelun tai mobiilisovelluksen avulla. Johdoilla roikkuviin puihin ei saa koskea eikä ryhtyä itse raivaamaan. Sekä raivaus- että korjaustyöt ovat turvallisuussyistä ehdottomasti ammattilaisten työtä. Mikäli sähköjen palauduttua kiinteistön sähköverkko käyttäytyy oudosti, esimerkiksi valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin, saattaa syynä olla sähköverkon nollajohtimen katkeaminen. Tästä voi seurata laitevaurioita, tulipalo ja pahimmillaan sähköiskun vaara. Näissä tilanteissa pitää heti katkaista sähkö pääkytkimestä ja ottaa yhteys vikapalvelunumeroomme.

Hengenvaarallinen nollavika – näin tunnistat sen

Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä ja toimii myös virtapiirin osana. Katkenneiden johtimien lähelle ei saa mennä, sillä niistä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.

Nollavika voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Vikaantuneet kodin sähkölaitteet lisäävät myös tulipaloriskiä.

Nollavian vaikutuksia rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Suosittelemme rakennuksesi maadoituksen tarkastamista säännöllisesti ja tarvittaessa sen lisäämistä. Työn suunnittelee ja toteuttaa sähköurakoitsijasi.

Näin tunnistat nollavian:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta, metallisesta tiskipöydästä tai sähkökeskuksen rungosta.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen jos epäilen nollavikaa?

  • Ota yhteyttä Savon Voima Verkon vikailmoitusnumeroon 0800 307 400, jos epäilet nollavikaa. Otathan huomioon, että tilanteissa, joissa sähkökatkoja on laajoilla alueilla, vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua.
  • Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top