Savon Voima Verkon jakelualueella on suurhäiriötilanne.

Sähköverkossamme on runsaasti säätilan aiheuttamia vikoja. Tältä sivulta löydät tärkeää informaatiota häiriöön varautumiseksi, toiminnasta häiriön aikana ja korjausten etenemisestä. Asiakaspalvelumme on tilanteen vuoksi kuormittunut, joten pyydämme asiakkaitamme kiireettömissä asioissa olemaan yhteydessä sähköpostitse tai siirtämään asiointiaan myöhemmäksi, kunnes tilanne on normalisoitunut.

Keskeytystilannekartta

Sähköverkon keskeytystilannekartta

Kartasta näet tiedossamme olevat runkoverkon viat, joista ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Huomioithan, että kartassa eivät näy pienjänniteverkon viat, jotka sijaitsevat jakelumuuntajan ja sähkönkäyttöpaikan välillä. Jos kiinteistössäsi on sähköt poikki ja vika ei näy kartalla, voit tehdä karttapalvelun avulla vikailmoituksen. Ilmoituksen voit tehdä myös, jos esimerkiksi havaitset sähkölinjalle kaatuneen tai kaatumassa olevan puun.

Valtakunnallinen sähkökatkokartta

Valtakunnallinen sähkökatkotilanne

Voit katsoa Energiateollisuus ry:n karttapalvelusta koko maan kattavan yhteenvedon sähkökatkoista.

Varaudu sähkökatkoon
Sähkökatkoon kannattaa varautua ennalta. Varautuminen on tärkeää etenkin, jos taloudessasi on vanhuksia tai pieniä lapsia.

Toiminta häiriötilanteessa
Tutustu ohjeisiin, kuinka toimia oikein häiriötilanteissa ja millaisia palveluja meillä on  häiriötilanteen ajalle.

Lataa Pahasti poikki -kansalaisopas
Opas kertoo, miten harvinaiset, mutta seurauksiltaan vakavat pitkät sähkökatkot vaikuttavat arkeen. Se myös neuvoo, miten katkoihin voi varautua ennalta.

Vakiokorvaus
Asiakkaamme ovat oikeutettuja saamaan korvausta pitkistä sähkökatkoista. Vakiokorvaus hyvitetään automaattisesti sähkölaskulla, joten ethän kuormita asiakaspalveluamme turhaan häiriön aikana korvausasioissa.

Hengenvaarallinen nollavika – näin tunnistat sen

Sähköverkon nollavika aiheutuu yleensä pienjänniteverkon riippukierrekaapelien kannatusköyden eli PEN-johtimen katkeamisesta puiden kaatuessa sähkölinjalle. PEN-johdin on metallinen kaapeli, jonka varassa vaihejohtimet riippuvat pylväiden välillä ja toimii myös virtapiirin osana. Katkenneiden johtimien lähelle ei saa mennä, sillä niistä voi saada hengenvaarallisen sähköiskun.

Nollavika voi pahimmillaan aiheuttaa jännitteen nousun 230 voltista 400 volttiin. Jännitteen nousu voi rikkoa kodin sähkölaitteita ja saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran. Vika voi aiheuttaa tulipalovaaran, jos sähkövirta yrittää hakea purkautumistietä rakennuksen rakenteista. Vikaantuneet kodin sähkölaitteet lisäävät myös tulipaloriskiä.

Nollavian vaikutuksia rakennuksessa pienentää hyvä maadoitus. Suosittelemme rakennuksesi maadoituksen tarkastamista säännöllisesti ja tarvittaessa sen lisäämistä. Työn suunnittelee ja toteuttaa sähköurakoitsijasi.

Näin tunnistat nollavian:

  • Jotkut valot palavat poikkeuksellisen kirkkaasti, tai jotkut normaalia himmeämmin ja valon voimakkuus vaihtelee varsinkin muiden sähkölaitteiden käynnistyessä tai sammuessa.
  • Sähkölaitteet toimivat oudosti, lamppuja saattaa rikkoutua.
  • Saat sähköiskun metallikuorisesta laitteesta, metallisesta tiskipöydästä tai sähkökeskuksen rungosta.
  • Sähkökeskuksesta kuuluu särinää ja pauketta, ja saatat haistaa palaneen käryä.

Mitä teen jos epäilen nollavikaa?

  • Ota yhteyttä Savon Voima Verkon vikailmoitusnumeroon 0800 307 400, jos epäilet nollavikaa. Otathan huomioon, että tilanteissa, joissa sähkökatkoja on laajoilla alueilla, vikapäivystysnumeromme voi ruuhkautua.
  • Ennen puhelua sähköt kannattaa turvallisuussyistä katkaista sähköpääkytkimestä. Ole varovainen ja käytä esimerkiksi nahkahanskoja sähköjen katkaisussa, sillä sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

MAKSUTTOMAT 24 H -VIKAPALVELUNUMEROT

Sähkövikapalvelu:

0800 307 400

Kaukolämmön vikapalvelu:

0800 307 800

Tiedotamme myös Facebookissa

Liity keskusteluun ja julkaise kuvia sekä tietoja vikapaikoista.

  

Savon Voima Oyj

PL 1024
(Kapteeninväylä 5)
70901 Toivala

Asiakaspalvelu
017 224 400

Maksuttomat 24H- vikapalvelunumerot:

Sähköviat
0800 307 400

Kaukolämpöviat
0800 307 800

Vaihde 017 223 111

Scroll to top